Van Banja naar Bartje 4


Vandaag het laatste deel uit de serie Van Banja naar Bartje waarin Irina Smolenkova ons meeneemt op haar weg door Roden en omgeving. We zullen dit deel afsluiten met een persoonlijke boodschap van Irina.

De laatste week begon met een bezoekje aan de dierentuin in Emmen. In Wit-Rusland heb ik ook al eens een dierentuin bezocht, maar volgens Arie is dit een heel andere koek. Ik ben heel benieuwd want die mannen hier in Roden kunnen soms ook wel een beetje overdrijven.
We hebben vandaag extra veel begeleiders omdat de mannen van de Lions ons vandaag (voor de 20e keer) volledig verzorgen.
Ze regelen het vervoer, de entree, de lunch en zelfs ’s avonds de barbecue. Achteraf moet ik toegeven dat Arie zeker niet heeft overdreven.
De Efteling was onge­twij­feld het hoogtepunt voor de kinderen maar voor mij persoonlijk is dat toch deze prachtige dierentuin.

Donderdag hebben we een gewone schooldag en dat was wel nodig ook want de kinde­ren moeten een beetje oefenen voor de grote feestavond. Het lokaal waarin de kinderen les krijgen kijkt uit op twee lokalen van OBS de Tandem. Inmiddels hebben de kinderen elkaar wederzijds ontdekt en wordt er heel wat afgezwaaid. Aan het eind van de ochtend zijn we door groep 6 en 7 uitgenodigd om kennis te maken. Op de Tandem hebben de kinderen verteld hoe het in Belarus op school toegaat. Tot slot hadden de kinderen van de Tandem nog een geweldige verras­sing. Ze hebben in de buurt flessen opgehaald en van de opbrengst cadeautjes gekocht voor alle Wit-Russische kinderen. Ook hebben ze nog wat mooie gebruikte kleding inge­zameld die onze kinderen goed kunnen ge­bruiken.

Vrijdag gaan we een dagje naar Schier­monnikoog. De Rotary verzorgt het transport naar Lauwersoog. Aan boord van de Rottum zien veel kinderen voor het eerst de zee. Op het eiland fietsen we een paar uur rond. Op het strand en in de duinen ravotten de kinderen een tijdje. Een paar wagen zich zelfs nog even in zee.
Via de bunker en begraafplaats Vredenhof komen we uiteindelijk bij de Berkenplas uit. Daar krijgen de kinderen een heerlijk patatje.
’s Avonds om kwart over acht zijn we weer in Roden.

Zaterdag staat in het licht van de grote feestavond. ’s Middags worden de kinderen eerst met liefde opgetut bij kapsalon ‘Koppie Koppie’. Daarna gaan we naar de Esborg waar ons een geweldig buffet wacht. De koks van MSN hebben weer een bijzondere prestatie geleverd. Daarna vermaken Cees van Loon en Gerard van Ommeren de zaal met een eigentijdse muziekworkshop. Cees deed dit zelfs al voor de 20e keer. Absoluut hoogte­punt van de avond is het optreden van de Wit-Russische kinderen. Het was een zeer geslaagde avond. Ik had de smaak helemaal te pakken, vertelt Irina. Na het feest ben ik met Jannes, Henk-jan en Arie nog even gezellig naar het dorp geweest. Zondag ben ik wezen zeilen met Carolien en Hans en ‘s avonds werd ik weer bij een barbecue ver­wacht. Wat zijn de mensen in Roden toch lief voor mij.

Maandagmorgen gaan we voor het laatst naar het zwembad. ’s Middags krijgen de kinderen nog een fitnesstraining van Keeke van Reijendam aangeboden bij Palestra. De dinsdag is bestemd om op te ruimen en in te pakken, maar het is zo mooi weer dat we toch graag nog even gebruik willen maken van het aanbod van het Ronostrand om daar te komen zwemmen. Met pijn in het hart pak ik daarna mijn tas. Woensdagmorgen om acht uur vertrekt de bus weer naar Wit-Rusland.  Voor de kinderen en voor mij is het een prachtige maand geweest. De komende tijd ben ik voor contact met jullie weer op ‘Gotmail’ aangewezen. Met excuses voor mijn gebrekkige Nederlands wil ik de laatste alinea van deze rubriek graag zelf vullen.
 
“Dat gat snel veer wieken for bij. Maar ik wil segen, DAT IS WEL LEUK EN MOOI VACANTIE GEVEST. We danken for geseleg tijde. En ook danku for leuk, aardig en geseleg mensen out Tjernobyl werkgroup: Henk-jan Hofman, Jannes Wolthuis, Arie van Klei, Jack, Anneke, Aukje en Margriet. Vraag tot volgend jaar! P.S. danku Arie van Klei for mooi reportage.”
 
© 2011 - Irina Smolenkova & Arie van Klei