Vla is voor vele kinderen een onbekende delicatesse.

Dagboek van een gastgezin - 2


De eerste volle week zit erop en is omgevlogen. In het Pinksterweekend hebben we de meiden goed leren kennen. Ze zijn buitengewoon spontaan. Natasja is het extraverte brutale ‘boefje’ dat haar tanden in maximaal tien seconden poetst en Nastia is het meer introverte lieve meisje dat het liefst twee keer per dag een half uur onder de douche staat. Misschien wel juist door het verschil in karakter gaan ze erg leuk met elkaar om want er is geen enkele vorm van concurrentie tussen de meiden.
 
Dinsdag moeten de meiden weer naar de Bomenburcht. Daar worden de afgemarcheerd naar het Kindermuseum waar de kinderen zich een paar uur heerlijk uitleven. Woensdag wordt een sportieve dag. ‘s Morgen worden de kinderen onder de bekwame leiding van Marga Buiten­dijk geschoold tot echte volksdansers. ’s Middags krijgen de kinderen een fitness clinic bij Fitnesscentrum Roden aangeboden. Terwijl Hanneke de helft van de groep de eerste begin­selen van streetdance bijbrengt laat Jos de andere helft zweten op de toestellen. Het hoogtepunt deze week is ongetwijfeld het uitje naar Slagharen. De wauw’s zijn het eerste half uur niet van de lucht. Met stralende ogen stuiven de kinderen naar de spectaculairste attracties. De leden van de Round Table hebben onze kinderen een onvergetelijke donderdag bezorgd.  Vrijdag krijgen de kinderen hun tweede zwemles in de Hullen. ’s Avonds gaan ze lekker swingen in de Westwing in Leek. Om half tien begint dan toch eindelijk ons weekend. De komende twee dagen  mogen we de kinderen weer zelf vermaken.
 
Zaterdag gaan we een dagje met de trein naar Amsterdam. Wij Nederlanders hebben heel wat aan te merken op de service van de Nederlandse Spoorwegen maar daar hebben onze meiden geen boodschap aan. Zo’n mooie trein hebben ze thuis namelijk nog nooit gezien. Onderweg ontpoppen de meiden zich tot echte Wit-Russische hooligans die deze arme Rodenaar goed onder handen nemen. In Amster­dam laten we Natasja en Nastia kennismaken met een belangrijk stuk cultuurgoed van Neder­land, de Amsterdamse grachtengordel en hoe kan dat beter als van een rondvaartboot. Aan boord vallen de meiden binnen vijf minuten in een diepe slaap. Blijkbaar hadden we veel te hoge verwachtingen van het cultureel bewustzijn van onze meiden. Na nog wat shoppen reizen we door naar Schiphol waar we op het panoramaterras een tijdje kijken naar de taxiënde vliegtuigen. Zwaar onder de indruk komen we ’s avonds weer thuis aan. Na deze enerverende week maken we van de zondag een echte rustdag.

© 2010 -  Arie van Klei