Vla is voor vele kinderen een onbekende delicatesse.

Dagboek van een gastgezin - 3


Ook de tweede volle week ging veel te snel voorbij. De meiden weten onderhand precies hoe het bij ons toegaat en ook wij zijn nu wel gewend aan een vijfpersoons huishouden en ook het met handen en voeten communiceren beheersen we inmiddels heel behoorlijk. Het loopt dan ook perfect. Dat geldt trouwens ook voor de kraan. Onze meiden hebben thuis geen douche en al helemaal geen warm water. Ze zien er dan ook helemaal niet tegenop om iedere dag een uur onder de douche te staan. Omdat ze voor negen jarigen toch al laat naar boven gaan en op die manier niet voor elf uur op bed liggen hebben we de douchetijd aan banden gelegd. Onze kookwekker maakt de komende weken overuren.

Zondag zijn we met onze meiden naar Circus Belly Wien geweest. Vooral de tijgers en de  olifanten maken veel indruk. Net voor de voorstelling valt er een stevige regenbui die de om­geving flink afkoelt. Ondanks de hartverwarmende voorstelling zijn we dan ook blij als deze is afgelopen.

Maandag gaan de kinderen weer naar school. Na de zwemles krijgen ze een muziekworkshop van Cees van Loon. Cees weet de kinderen tot het laatste moment te boeien. Vanuit zijn ervaring weet Cees dat professionele dure instrumenten in Wit-Rusland niet voor handen zijn. Daarom besluit hij zijn workshop met een sessie met zelfgemaakte muziek­instrumenten. PVC buizen met een emmer erop, stokjes met een fietsbel en ga zo maar door. Het muzikale resultaat is geweldig.

Dinsdag verzorgt de Ladies Circle een creatieve ochtend. In groepjes bakken de kinderen pannenkoeken en pimpen ze spiegels en schalen. Het is niet moeilijk om te raden dat de kinderen vandaag een pannenkoekenlunch hebben gehad. Het smaakte prima, alle pannenkoeken zijn dan ook opgegaan.
Woensdag gaan de kinderen naar het Noorderdie­renpark in Emmen. Deze uitstekend verzorgde dag wordt hen door de Lions aangeboden. Vooral de kinderen die voor het eerst in Nederland zijn kijken hun ogen uit. Zoveel dieren hebben ze nog nooit gezien.
Ter vergelijking zijn wij afgelopen winter naar ‘hun’ dierentuin ge­weest. Deze ligt op 40 km afstand van Bychov bij een stad met bijna 400.000 inwoners. De dierentuin bestond uit een pad met links en rechts hokken met daarin één beer, één tijger, één vos, één …. Over die Wit-Russische dierentuin kan ik eigenlijk maar één positieve opmerking maken, de entree bedroeg slechts € 0,80 en dat is in Emmen ook anders. Met een uitstekende barbecue sluiten de Lions deze verwendag af.

Donderdag gaan we bowlen in Leek. Om negen uur klimmen de kinderen op de fiets. Deze grote groep onervaren fietsers heelhuids in Leek krijgen kost de meefietsende begeleiders toch wel wat zweetdruppeltjes. Uiteindelijk weten we de schade beperkt te houden tot één valpartij per kilometer. Gelukkig overleven zowel de kinderen als de fietsen deze excursie zonder schade.

’s Avonds komen twee Wit-Russische begeleiders bij ons op huisbezoek. Een goede gelegenheid om bij onze meiden te polsen hoe ze ons als gastgezin en Roden ervaren.
Vrijdag is het weer tijd voor zwemles. Daarna oefenen de kinderen alvast op de stukjes die ze op de grote feest­avond gaan uitvoeren. ’s Avonds verzorgt scouting Roden een speurtocht door het bos. Na afloop zitten we aan het kampvuur gezellig bij elkaar. De muggen waarderen onze aanwezig­heid in het bos trouwens ook bijzonder.
Zaterdag proberen we wat kleur op de bleke kopjes van onze meiden te brengen en waar kan dat nu beter als op het Ronostrand.

© 2010 -  Arie van Klei