Roder Journaal 10 juni 2014
eigen foto

Wat hebben Tsjernobyl kinderen met bananen?


RODEN – Los van het feit dat veel kinderen bananen lekker vinden zijn ze met name voor Tsjernobyl kinderen erg gezond. Dat komt omdat er erg veel kalium in bananen zit.

 Wat hebben Tsjernobyl kinderen met bananen?Bij de ramp in 1986 met kernreactor 4 in Tsjernobyl is een onvoorstelbare hoeveelheid radioactief Cesium 137 vrijgekomen. Gelukkig neemt de straling van die stof langzaam af, maar het duurt toch nog 180 tot 320 jaar voor de besmette gebieden ‘veilig’ bewoond kunnen worden. Ondanks dat het er dus nog lang niet veilig is wonen er nu mensen in de besmette gebieden en die krijgen dan ook nog dagelijks een doses Cesium 137 straling. Deze straling zorgt ervoor dat de weerstand van met name kinderen erg laag is. Ze zijn heel vaak ziek. Zo’n 70 tot 80% van de kinderen ligt iedere winter zelfs een tijdje in het ziekenhuis. De organen die zijn aangetast herstellen helaas niet meer, sterker nog, ouders geven hun aangetast genetisch materiaal gewoon door aan hun kinderen met alle gevolgen van dien.

Wat we tijdens een aansterkvakantie van Tsjernobyl kinderen wel kunnen doen is het ziekmakende Cesium uit het lichaam verwijderen. Dat kan zelfs vrij eenvoudig. Cesium gedraagt zich in het lichaam namelijk net zo als de kalium die in bananen zit. Dus als de kinderen hier genoeg bananen eten verdrijft de kalium in die bananen het Cesium in hun lichaam. Na een maand gaan de kinderen dan ook een stuk gezonder naar huis. De komende winter zullen ze vrijwel allemaal gezond doorkomen. Helaas is het effect maar tijdelijk omdat ze in Wit-Rusland weer worden blootgesteld aan nieuwe straling.

Seatrade in Groningen was zo onder de indruk van de heilzame werking van bananen dat ze iedere week dozen vol bananen beschikbaar hebben gesteld voor onze Tsjernobyl kinderen waarvoor ze hen veel dank verschuldigd zijn. Wat een geweldige actie!

Arie van Klei