Roder Journaal 3 juni 2015
artikel en foto : Roder Journaal

Er zijn weer Russen in Roden gespot!

RODEN – Onlangs zijn Wit-Russische Tsjernobyl-kinderen in Roden aangekomen. De kinderen en hun begeleiders hebben een lange vermoeiende reis achter de rug . Ruim 44 uur in een bus gaat je nu eenmaal niet in de koude kleren zitten.

Bij aankomst kijken ze gespannen en nieuwsgierig naar al die vreemde mensen die op hen staan te wachten. “Die mensen, gastfamilies en werkgroepleden, zijn trouwens net zo gespannen. Het is nu eenmaal niet niets om een maand een vreemd kindje in huis te hebben, maar het spannendste is het toch voor de kinderen. Je zult als kind van 9 tot 12 jaar maar voor het eerst zonder papa en mama een paar duizend kilometer van huis zijn, in een vreemde omgeving bij lieve mensen die een vreemde taal spreken en heel andere gewoontes hebben”, aldus Arie van Klei van de Stichting Oost-West Kontakten.

Gastouders

Na een paar warme welkomstwoorden worden de kinderen aan de zorg van hun gastouders overgedragen. De komende maand kunnen de kinderen vakantievieren en veel energie opdoen om de komende winter gezond door te komen. Door de straling in hun eigen land hebben ze nu eenmaal weinig weerstand en kunnen ze wel een steuntje in de rug gebruiken.

De kinderen blijven tot 23 juni in Nederland. De Werkgroep Tsjernobyl, voor kinderen uit Wit-Rusland, houdt voor de 24e keer een aansterk-vakantie in Roden. Naast sport en spel maken de kinderen leuke uitstapjes. Ook is er veel preventieve aandacht voor hun gezondheid. De Werkgroep Tsjernobyl , voor kinderen uit Wit-Rusland is een onderdeel van de Stichting Oost-West Kontakten.