Roder Journaal 13 juni 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto

Tsjernobyl-kinderen weer in Roden en Leek

RODEN – Voor de 25ste keer bezoekt een groep Wit-Russische Tsjernobyl kinderen Roden.

Na een lange vermoeiende reis komen de kinderen in het centrum van Roden aan. Verdwaasd en gespannen stappen ze in de stromende regen uit de bus. Na zo’n natte aankomst kan de rest van de aansterkvakantie alleen nog maar meevallen. Na een kort voorstelrondje gaan de kinderen met hun gastouders naar huis. Voor zowel de kinderen als de gastouders is dit het spannendste moment van de hele vakantie.

De kinderen moeten wennen aan vreemde mensen die een nog vreemdere taal spreken en die er maar rare gewoontes op na houden. De gastouders zien hun huiselijke rust verstoord en voelen zich de eerste dagen vaak toch een beetje ongemakkelijk. Deze nieuwe situatie went snel, al na een paar dagen ontstaat er een veelal onverbrekelijke band die vaak jaren blijft bestaan.

Kledingbank

In samenwerking met de Kledingbank worden de kinderen de eerste dagen weer goed in de kleren gezet. Bij Alex worden de ogen van de kinderen gecontroleerd en zo nodig krijgen de kinderen een bril mee naar huis. Ook aan hun veiligheid wordt gewerkt. Zo krijgen de kinderen twee keer in de week zwemles. In de tweede week wordt gestart met het activiteitenprogramma.

Hoogtepunt deze week is een bezoek aan de nieuwe dierentuin in Emmen. Met dank aan de Lions kunnen de kinderen dan terugkijken op een onvergetelijke dag. De Werkgroep Tsjernobyl , voor kinderen uit Wit-Rusland is een initiatief van de Stichting Oost-West Kontakten.

Arie van Klei