Roder Journaal 7 oktober 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto

 

Werkgroep Tsjernobyl gaat samenwerken met Litomyšl

RODEN – De Stichting Oost-West Kontakten en de Litomyšl Europa Club hebben onlangs stilgestaan bij een kwart eeuw vriendschap tussen Noordenveld en Litomyšl. Als onderdeel van de Stichting Oost-West Kontakten was de Werkgroep Tsjernobyl nou betrokken bij de viering van dit jubileum.
 

In het jubileumprogramma werd door middel van een boeiende lezing aandacht besteed aan de actuele stand van zaken in de Tsjernobyl Death Zone. De presenterende wetenschappers namen het aandachtig luisterende publiek mee naar de plek waar in 1986 de grootste kernramp ter wereld heeft plaatsgevonden. De lezing, maar vooral ook de ondersteunende beelden, maken een onuitwisbare indruk op iedereen. Het blijft moeilijk te bevatten dat op nog geen twee uur vliegen van Nederland een ramp heeft plaatsgevonden waarbij naar sommige schattingen een miljoen mensen zijn omgekomen en miljoenen door stralingziek zijn geworden.

Vooral kinderen lijden nog dagelijks aan de gevolgen van deze ramp. Ondanks deze enorme aantallen is Europa op een haar na ontsnapt aan een nog veel grotere ramp. Zo’n 10.000 Oekraïense mijnwerkers hebben deze tweede ramp voorkomen. Door een dikke betonnen vloer onder de ontplofte reactor van de kerncentrale aan te brengen is voorkomen dat de reactor in het grondwater zakte. Dit had tot gevolg gehad dat half Europa onbewoonbaar zou worden. Deze mijnwerkers hebben de opdracht onder extreme omstandigheden uitgevoerd zonder beschermende middelen. Bij de aanleg van de vloer kwamen door de enorme hoeveelheid straling direct al 3.000 mijnwerkers om het leven. In de jaren die volgden zijn er ongetwijfeld nog velen overleden aan de gevolgen van stralingsziekte.

Gevolgen

De aanwezige leden van de Litomyšl Europa Club waren erg onder de indruk van de verschrikkelijke gevolgen voor de mensen die in Wit-Rusland in en rond de Death Zone wonen. Spontaan besloten ze dat Litomyšl ook een bijdrage gaat leveren aan het verzachten van het leed van met name de kinderen die nog steeds in dit gebied wonen. De Werkgroep Tsjernobyl zal onze partnergemeente Litomyšl ondersteunen met de kennis en ervaring die in Roden is opgedaan.

“We zijn blij dat we ook in 2017 weer een groep Wit-Russische kinderen een aansterkvakantie in Roden kunnen bieden. Overdag zijn de kinderen bij elkaar in de Bomenburcht. De Bomenburcht is hun uitvalsbasis voor sport, spel en excursies. Buiten de schooltijden verblijven de kinderen bij gastgezinnen”, aldus Arie van Klei van de werkgroep. Wie ook gastouder wil worden, kan een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Arie van Klei