Projecten in Bychov en omgeving


De Werkgroep Tsjernobyl ondersteunt kleinschalige projecten in Wit-Rusland. Eind 2010 is de Werkgroep Tsjernobyl  gestart met acties om geld bijeen te brengen om financiële hulp te bieden bij projecten in Bychov en omgeving. Inmiddels zijn er al een aantal projecten gerealiseerd.
 
1. uitdelen van kleding en voedselpakketten
Er zijn regelmatig  voedselpakketten uitgedeeld en werden de kinderen voorzien van nieuwe kleding. 
Dit werd  in Bychov aangeschaft zodat de plaatselijke ondernemingen ook ondersteund konden worden.
 
2. nieuwe leermiddelen
De scholen zijn veelal voorzien van nieuwe leermaterialen zoals leer- en leesboeken.  Ook hebben we bijgedragen aan nieuwe sportartikelen, zoals ballen.
 
3. nieuwe toiletten
Van dit soort(foto toevoegen) toiletten maken een paar honderd kinderen gebruik. We hebben onze zorg over dit soort voorzieningen bij de lokale overheid neergelegd. Die begrepen wel, dat dit soort voorzieningen in Nederland niet zouden voorzien in een behoefte, maar vonden het probleem niet urgent genoeg om er iets aan te doen. Dus heeft de Werkgroep, in samenwerking met lokale ondernemers, de toiletten vernieuwd. (zie resultaat (foto)  
 
4. Vervangen van ramen
De ramen in een school in Bychov zijn voorzien van nieuwe kozijnen en dubbel glas
 
5. Vervangen dak gymlokaal
Bij een bezoek aan Wit-Rusland werd de Werkgroep geattendeerd op een al jaren lekkend dak van het gymnastieklokaal van een school. Het dak was zo versleten dat het lokaal bij regen en in de winter niet gebruikt kan worden, want dan is de vloer drijfnat. Ook de muren zijn zo vochtig dat de schimmel erop staat. Misschien denkt u , geld uitgeven aan een gymlokaal terwijl sommige mensen amper voldoende te eten hebben, stel je dan wel de juiste prioriteiten?
Het antwoord is ja, want de gevolgen van te hoge straling kunnen het beste worden tegengegaan met extra kalium, calcium en een betere doorbloeding van het lichaam. Veel bananen eten en sporten helpt echt om de weerstand te verhogen en om het concentratievermogen te verbeten.
Ook met dit probleem heeft de Werkgroep  de lokale overheid lastig gevallen. Dit keer werd de Werkgroep wel serieus genomen. De gemeente zou de vervanging van het dak meenemen in de begroting van 2014. In tweede instantie kreeg de Werkgroep  te horen dat er toch geen geld was en dat het project toch weer op de lange baan geschoven zou worden. Voor de Werkgroep Tsjernobyl was dat aanleiding om zelf het heft in handen te nemen. Zonder tussenkomst van de overheid hebben we 1100 m2 dakbedekking laten vervangen. Op deze school kunnen kinderen weer veilig sporten.
 
Om voldoende financiële middelen voor dit soort projecten bij elkaar te brengen worden er  sponsoracties houden.