Donatie Rabobank Noordenveld

De Werkgroep Tsjernobyl voor Kinderen uit Wit-Rusland heeft een bijdrage van €100 van de Rabobank Noordenveld ontvangen als bijdrage voor een uitje tijdens de aansterkvakantie voor de kinderen.
Met deze bijdrage zullen we de excursie van de kinderen naar Schiermonnikoog verder aankleden.

Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek zoekt versterking

RODEN  - De Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek is druk bezig met de voorbereidingen om een aantal kinderen uit Wit-Rusland naar Roden en Leek te laten komen voor een aansterkvakantie.

 

Dat doet de werkgroep dit jaar voor de 26ste keer. “In ons gezin hebben we nu vier jaar een kind opgevangen, onze eigen drie kinderen vinden het nog steeds fantastisch, ze leren er veel van en zien elk jaar weer uit naar de komst van ons”gast” kind”, aldus Mans Klaassens.

De Wit-Russische kinderen komen hier voor een “aansterkvakantie”. Door de Tsjernobyl ramp in 1986 is in het woongebied van de kinderen nog steeds een flink verhoogde concentratie radioactiviteit, die van invloed is op de gezondheid, ook al omdat de grond nog besmet is en daarmee de producten die verbouwd worden ook. De kinderen blijven ongeveer vier weken in Nederland, in deze periode doen ze zoveel gezondheidswinst op dat ze daar ruim twee jaar voordeel van ondervinden. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.

Groeispurt

Door deze betere conditie maken de kinderen een groeispurt door en zijn ze veel geconcentreerder op school. Daarnaast doen ze hier erg veel indrukken op waar ze in hun verdere leven hun voordeel mee kunnen doen.


“Het aantal kinderen dat we kunnen laten komen is afhankelijk van het aantal gastgezinnen dat zich
bij ons aanmeld. Ons streven is om een groep te laten komen van ongeveer 25 kinderen. Helaas is ons dit de laatste jaren niet helemaal gelukt. Begin februari gaat een aantal leden van de werkgroep weer naar Bychov (het gebied waar “onze” kinderen vandaan komen) om afspraken te maken over welke kinderen en hoeveel kinderen er kunnen komen”, aldus Klaassens.

Communicatie

De kinderen volgen overdag door de week hun eigen programma, vanuit een school in Roden. Na sschooltijd, en in het weekend zijn ze bij het gastgezin. Communicatie met de kinderen, zo leert de
ervaring, gaat elke dag beter. Kinderen onderling, van welke nationaliteit dan ook, communiceren makkelijk met elkaar. Als je elkaar wilt begrijpen, begrijp je elkaar.


Wie belangstelling heeft (of in omgeving iemand weet) om gastgezin te zijn, kan het melden via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


25 jaar een gezonde vakantie


In het jubileumjaar logeerden van 29 mei tot en met 26 juni 19 kinderen en 2 begeleiders bij gastgezinnen in Leek en Roden.

Zaterdag was de slotavond voor de kinderen en de gastouders, met goochelaar, een vrolijk optreden van de kinderen en een disco!
Op de slotavond is de werkgroep verrast met cheques van de gemeente, PCI en Canon. Burgemeester Klaas Smid kwam de cheque persoonlijk overhandigen. Met de cheques kan de werkgroep mooie dingen doen voor de scholen van de kinderen in Wit Rusland. Daarvoor dank namens de werkgroep.
Aan het eind van de avond hebben we met elkaar wensballonnen opgelaten, voor een sfeervol einde aan de avond.
En na een prachtig verblijf komt het vertrek.
De volgende dag zijn de kinderen in de bus gestapt voor een lange reis terug naar Wit-Rusland. Helaas is aan het prachtige verblijf in Roden een einde gekomen. Een succesvol verblijf en een prachtig einde aan het jubileum bezoek!

Met dank aan de sponsoren : Voorwaarts Voorwaarts - Groningen, Stichting Jaarbeurs – Roden, Stichting Boekenmarkt Roden – Roden, Seatrade – Groningen, Koppie Koppie – Roden, Cnossen Leekstermeer, Outdoor Grolloo – Grolloo, Marga Buitendijk – Roden, De Esborg – Roden, Mevr. L. van Hell – Roden, Dansschool Vesters – Leek, Fitnesscentrum Kanaalstraat – Roden, Rotaryclub Roden/Leek, Lionsclub Noordenveld, Kledingbank Noordenveld – Roden, Marleen Breurkens - Groningen, Gemeente Noordenveld, Cees van Loon –Roden, Bij Alex – Roden, PKN – Roden, Canon Nederland, Ladies Circle – Groningen, De Zijlen – Tolbert, Rabobank – Roden, Vluchtelingenwerk – Noordenveld, Autobedrijf H. van Bergen b.v. – Roden, Pci Nederland bv,