roderjournaal.nl 16 januari 2017
foto : archief
Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek zoekt versterking
RODEN - De Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek is druk bezig met de voorbereidingen om een aantal kinderen uit Wit-Rusland naar Roden en Leek te laten komen voor een aansterkvakantie.
Dat doet de werkgroep dit jaar voor de 26ste keer. “In ons gezin hebben we nu vier jaar een kind opgevangen, onze eigen drie kinderen vinden het nog steeds fantastisch, ze leren er veel van en zien elk jaar weer uit naar de komst van ons”gast” kind”, aldus Mans Klaassens.
De Wit-Russische kinderen komen hier voor een “aansterkvakantie”. Door de Tsjernobyl ramp in 1986 is in het woongebied van de kinderen nog steeds een flink verhoogde concentratie radioactiviteit, die van invloed is op de gezondheid, ook al omdat de grond nog besmet is en daarmee de producten die verbouwd worden ook. De kinderen blijven ongeveer vier weken in Nederland, in deze periode doen ze zoveel gezondheidswinst op dat ze daar ruim twee jaar voordeel van ondervinden. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.
Groeispurt
Door deze betere conditie maken de kinderen een groeispurt door en zijn ze veel geconcentreerder op school. Daarnaast doen ze hier erg veel indrukken op waar ze in hun verdere leven hun voordeel mee kunnen doen.
“Het aantal kinderen dat we kunnen laten komen is afhankelijk van het aantal gastgezinnen dat zich
bij ons aanmeld. Ons streven is om een groep te laten komen van ongeveer 25 kinderen. Helaas is ons dit de laatste jaren niet helemaal gelukt. Begin februari gaat een aantal leden van de werkgroep weer naar Bychov (het gebied waar “onze” kinderen vandaan komen) om afspraken te maken over welke kinderen en hoeveel kinderen er kunnen komen”, aldus Klaassens.
Communicatie
De kinderen volgen overdag door de week hun eigen programma, vanuit een school in Roden. Na sschooltijd, en in het weekend zijn ze bij het gastgezin. Communicatie met de kinderen, zo leert de
ervaring, gaat elke dag beter. Kinderen onderling, van welke nationaliteit dan ook, communiceren makkelijk met elkaar. Als je elkaar wilt begrijpen, begrijp je elkaar.
Wie belangstelling heeft (of in omgeving iemand weet) om gastgezin te zijn, kan het melden via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.