Westerkwartier 29 november 2016
artikel en foto : Westerkwartier
De Hoeksteen Leek deelt cheques uit
LEEK – Marijke Pots van de Stichting Hospice Westerkwartier Noordenveld en Jenny Klerk van de Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek hebben ieder een gift van tweeduizend euro van Meindert Bouma, voorzitter van de rommelmarktcommissie van De Hoeksteen te Leek ontvangen.
De stichting en de werkgroep waren twee van de geselecteerde goede doelen voor de in september gehouden 42e rommelmarkt van De Hoeksteen. De stichting gaat de gift gebruiken voor de inrichting van het hospice aan het Vredewold-plantsoen te Leek, dat omstreeks april wordt geopend.
De werkgroep gebruikt het geld voor aansterk-vakanties voor kinderen uit het door een kernramp getroffen Tsjernobyl en voor de renovatie van een school in de Wit-Russische stad Bychov.
Roder Journaal 7 oktober 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto
Werkgroep Tsjernobyl gaat samenwerken met Litomyšl
RODEN – De Stichting Oost-West Kontakten en de Litomyšl Europa Club hebben onlangs stilgestaan bij een kwart eeuw vriendschap tussen Noordenveld en Litomyšl. Als onderdeel van de Stichting Oost-West Kontakten was de Werkgroep Tsjernobyl nou betrokken bij de viering van dit jubileum.
In het jubileumprogramma werd door middel van een boeiende lezing aandacht besteed aan de actuele stand van zaken in de Tsjernobyl Death Zone. De presenterende wetenschappers namen het aandachtig luisterende publiek mee naar de plek waar in 1986 de grootste kernramp ter wereld heeft plaatsgevonden. De lezing, maar vooral ook de ondersteunende beelden, maken een onuitwisbare indruk op iedereen. Het blijft moeilijk te bevatten dat op nog geen twee uur vliegen van Nederland een ramp heeft plaatsgevonden waarbij naar sommige schattingen een miljoen mensen zijn omgekomen en miljoenen door stralingziek zijn geworden.
Vooral kinderen lijden nog dagelijks aan de gevolgen van deze ramp. Ondanks deze enorme aantallen is Europa op een haar na ontsnapt aan een nog veel grotere ramp. Zo’n 10.000 Oekraïense mijnwerkers hebben deze tweede ramp voorkomen. Door een dikke betonnen vloer onder de ontplofte reactor van de kerncentrale aan te brengen is voorkomen dat de reactor in het grondwater zakte. Dit had tot gevolg gehad dat half Europa onbewoonbaar zou worden. Deze mijnwerkers hebben de opdracht onder extreme omstandigheden uitgevoerd zonder beschermende middelen. Bij de aanleg van de vloer kwamen door de enorme hoeveelheid straling direct al 3.000 mijnwerkers om het leven. In de jaren die volgden zijn er ongetwijfeld nog velen overleden aan de gevolgen van stralingsziekte.
Gevolgen
De aanwezige leden van de Litomyšl Europa Club waren erg onder de indruk van de verschrikkelijke gevolgen voor de mensen die in Wit-Rusland in en rond de Death Zone wonen. Spontaan besloten ze dat Litomyšl ook een bijdrage gaat leveren aan het verzachten van het leed van met name de kinderen die nog steeds in dit gebied wonen. De Werkgroep Tsjernobyl zal onze partnergemeente Litomyšl ondersteunen met de kennis en ervaring die in Roden is opgedaan.
“We zijn blij dat we ook in 2017 weer een groep Wit-Russische kinderen een aansterkvakantie in Roden kunnen bieden. Overdag zijn de kinderen bij elkaar in de Bomenburcht. De Bomenburcht is hun uitvalsbasis voor sport, spel en excursies. Buiten de schooltijden verblijven de kinderen bij gastgezinnen”, aldus Arie van Klei van de werkgroep. Wie ook gastouder wil worden, kan een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Arie van Klei
Roder Journaal 27 juni 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto's
Vakantie van Tsjernobyl-kinderen vliegt voorbij
RODEN – Flexibel als kinderen zijn, zijn het in korte tijd echte ‘Roners’ geworden. Tijdens het afscheid van de Tsjernobyl-kinderen vloeide er dan ook menig traantje.De Nederlandse gastouders hadden het bij het afscheid misschien nog wel moeilijker dan de gastkinderen. In de laatste week van hun aansterkvakantie waren er weer talloze hoogtepunten die de kinderen lang bij zullen blijven. Disco in de bijkeuken, de diploma uitreiking na vier weken zwemles in de Hullen, een bezoek aan het Fitnesscentrum in de Kanaalstraat, roeien op het Leekstermeer bij de familie Cnossen, Insectenwereld in Leens en het traditionele dagje Schiermonnikoog. Bijna teveel om op te noemen.
Dankzij de inzet van veel vrijwilligers en meelevende families en bedrijven heeft de Werkgroep Tsjernobyl voor de 25ste keer een groep Tsjernobyl kinderen een onvergetelijke vakantie bezorgd. Tijdens de spetterende afscheidsavond in De Esborg heeft burgemeester Klaas Smid dan ook mooie woorden gewijd aan dit jubileum en aan de belangeloze inzet van de vele vrijwilligers.
Verrassing
De burgemeester onderstreepte zijn woorden met een cheque die de werkgroep ten goede wil laten komen aan de Wit-Russische kinderen. Ook PCI Nederland bv had een prachtige verrassing voor onze kinderen in petto. Een prachtige cheque te besteden aan een schoolproject in Wit-Rusland. Pci zal hiermee heel wat kinderen blij kunnen maken.
Eén van de vrijwilligers, Cees van Loon, muziekpedagoog in hart en nieren, heeft al die jaren een boeiende muziek workshop voor de kinderen verzorgd. Daarmee is Cees één van de weinigen die al sinds de oprichting van de werkgroep betrokken is bij dit project. Ook de Stichting Oost-West Kontakten, initiatiefnemer van de aansterkvakanties, verdient lof. “Maar boven alles de gastgezinnen die al 25 jaar liefdevol hun hart en huis openstellen voor deze kinderen. Kinderen die de toekomst van Belarus vorm zullen geven”, aldus Arie van Klei van de werkgroep.
Arie van Klei
Roder Journaal 20 juni 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto
Tsjernobyl-kinderen vermaken zich opperbest
RODEN – De in Roden en Leek verblijvende Wit-Russische Tsjernobyl kinderen en hun gastouders hebben ruim twee weken aan elkaar kunnen snuffelen en met resultaat.
Er zijn al relaties voor het leven ontstaan. De kinderen voelen zich dan ook helemaal thuis in Roden en omgeving. “Ook de Nederlandse gewoontes nemen ze al aardig over. Zo hoor je al menig Rus ‘doei’ zeggen en denken een aantal gastouders dat ze perfect Russisch spreken omdat ze ‘pakka’ kunnen zeggen. Een perfect voorbeeld van integratie mag ik wel zeggen”, aldus Arie van Klei van de werkgroep.
Deze week hebben de meeste kinderen voor het eerst de zee gezien en dat nog wel vanaf de historische Koftjalk Voorwaarts Voorwaarts. De kinderen wisten niet wat hen overkwam. Eerst kennis gemaakt met een oud schip, dan een sluis en tot slot een echte zee. Prachtig avontuur met een geweldige gastvrije bemanning.
Klimmen
“Een succes was ook een bezoek aan het Outdoor Belevingspark Grolloo. Wandklimmen, survivallen, boogschieten en zelfs op een quat rijden, het kan niet op. Als je bedenkt dat sommige kinderen thuis nog paard en wagen gewend zijn… In Leek hebben de kinderen op de school De Beelen een gezamenlijke sport- en spelmiddag gehad. Geweldig hoe kinderen ondanks een taalbarrière, met elkaar omgaan”, aldus Van Klei.
“Kinderen van deze leeftijd lossen integratieproblemen in een handomdraai op, zo zie je maar weer dat we veel van onbevangen kinderen kunnen leren…”.
Arie van Klei
Roder Journaal 13 juni 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto
Tsjernobyl-kinderen weer in Roden en Leek
RODEN – Voor de 25ste keer bezoekt een groep Wit-Russische Tsjernobyl kinderen Roden.
Na een lange vermoeiende reis komen de kinderen in het centrum van Roden aan. Verdwaasd en gespannen stappen ze in de stromende regen uit de bus. Na zo’n natte aankomst kan de rest van de aansterkvakantie alleen nog maar meevallen. Na een kort voorstelrondje gaan de kinderen met hun gastouders naar huis. Voor zowel de kinderen als de gastouders is dit het spannendste moment van de hele vakantie.
De kinderen moeten wennen aan vreemde mensen die een nog vreemdere taal spreken en die er maar rare gewoontes op na houden. De gastouders zien hun huiselijke rust verstoord en voelen zich de eerste dagen vaak toch een beetje ongemakkelijk. Deze nieuwe situatie went snel, al na een paar dagen ontstaat er een veelal onverbrekelijke band die vaak jaren blijft bestaan.
Kledingbank
In samenwerking met de Kledingbank worden de kinderen de eerste dagen weer goed in de kleren gezet. Bij Alex worden de ogen van de kinderen gecontroleerd en zo nodig krijgen de kinderen een bril mee naar huis. Ook aan hun veiligheid wordt gewerkt. Zo krijgen de kinderen twee keer in de week zwemles. In de tweede week wordt gestart met het activiteitenprogramma.
Hoogtepunt deze week is een bezoek aan de nieuwe dierentuin in Emmen. Met dank aan de Lions kunnen de kinderen dan terugkijken op een onvergetelijke dag. De Werkgroep Tsjernobyl , voor kinderen uit Wit-Rusland is een initiatief van de Stichting Oost-West Kontakten.
Arie van Klei
Roder Journaal 16 mei 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto
Jubilerende Werkgroep Tsjernobyl bezoekt Wit-Rusland
RODEN – Al 25 jaar organiseert de Werkgroep Tsjernobyl van de Stichting Oost-West Kontakten aansterkvakanties in Roden en omgeving.
“In Roden hebben we bij dit heugelijke feit stilgestaan met een boeiende lezing waarmee we iedereen voor zijn of haar steun wilden bedanken. Al die jaren stelt de werkgroep Wit-Russische kinderen centraal. We zijn dan ook heel benieuwd wat er van hen is geworden. In de eerste week van mei is de hele werkgroep naar Wit-Rusland geweest”, vertelt Arie van Klei.
Perspectief
“In Bychov en omgeving hebben we drie scholen bezocht en heel veel mensen gesproken. Vooral op de uitstekend bezochte bijzonder gezellige afsluitende feestavond hebben we kunnen proeven dat we de kinderen en de inmiddels jong volwassenen een perspectief hebben geboden. Een naar Wit-Russische maatstaven zeer hoog percentage kansarme jongeren heeft zijn weg gevonden naar een universiteit.”
Deze opsteker was voor de werkgroep aanleiding om drie scholen een cadeaubon van 500 euro te schenken dit ze kunnen besteden aan noodzakelijke, maar voor hen onbetaalbare,
leermiddelen. “We zullen er op toezien dat dit geld goed wordt besteed. Naast een betere gezondheid hopen we deze Wit-Russische kinderen nog lang een toekomstperspectief te kunnen geven”, aldus Van Klei.
Arie van Klei
Roder Journaal 30 april 2016
artikel : Roder Journaal
Werkgroep Tsjernobyl staat stil bij 25-jarig jubileum
RODEN – In de nacht van 25 op 26 april 1986 vond een van de ergste rampen uit de moderne geschiedenis plaats.
Die nacht ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. In de dagen die volgden kwam er een enorme wolk radioactieve straling in de atmosfeer. Vrijwel heel Europa werd door deze ramp ernstig bedreigd. Zelfs in Nederland moesten de koeien tijdelijk op stal.
In grote delen van Wit-Rusland is de grond zo vervuild dat landbouwproducten nog 350
jaar ongeschikt blijven voor consumptie. Volgens Nederlandse normen zouden hier dan ook eigenlijk geen mensen mogen wonen. Helaas voor deze mensen gelden er in Wit-Rusland andere normen. Exacte cijfers zijn helaas niet bekend, maar volgens redelijk betrouwbare schattingen zijn inmiddels 1 miljoen mensen om het leven gekomen bij
deze ramp en de stralingsziekte eist nog steeds dagelijks slachtoffers. Kortom, Wit-Rusland is een land met heel veel verborgen leed.
De Werkgroep Tsjernobyl van de Stichting Oost-West Kontakten organiseert al 25 jaar
aansterkvakanties voor kinderen uit dit zwaar getroffen land. Een feit dat we niet vieren, daar is de situatie veel te ernstig voor, maar waar we wel stil bij willen staan. Dat is gedaan door de heren Kloeg en Wolters, twee wetenschappers, uit te
nodigen die het rampgebied al jaren intensief onderzoeken.
Death zone
Precies 30 jaar na de ramp op 25 april hebben deze heren in Theater Winsinghhof veel inwoners van Roden en Leek meegenomen naar de ‘death zone’. Daar hebben we een bijzonder indrukwekkende rondleiding gehad door een sinister vrijwel verlaten gebied. Met woord, geluid en vooral veel indrukwekkende beelden zijn we geconfronteerd met een gebied hier nog geen 2000 km vandaan.
Een passender manier om de inwoners van Roden en Leek te bedanken voor 25 jaar steun, sponsoring en gastouderschap was voor de stichting niet denkbaar.
Arie van Klei
Roder Journaal 1 april 2016
artikel en (archief)foto : Roder Journaal
Jarige Werkgroep Tsjernobyl houdt lezing
RODEN – In het kader van het 25-jarig bestaan houdt de Werkgroep Tsjernobyl, in samenwerking met theater De Winsinghhof te Roden, een lezing over de kernramp in Tsjernobyl. De lezing is maandag 25 april. De wetenschappers en fotografen Daan Kloeg en Hans Wolkers zullen deze lezing verzorgen. Een aantal jaren na de ramp in Tsjernobyl nam de Stichting Oost-West Kontakten in Roden het initiatief om aansterkvakanties voor Wit-Russische kinderen te organiseren. Om dit te realiseren heeft Oost-West Kontakten de Werkgroep Tsjernobyl opgericht.
Deze werkgroep nodigt sinds 1991 jaarlijks een groep Wit-Russische kinderen uit voor een aansterkvakantie in Roden en omgeving. Daarnaast werkt de werkgroep hard aan het verbeteren van de leefomstandigheden van Wit-Russische kinderen in het getroffen gebied.
De ramp
In de nacht van 25 op 26 april 1986 ontplofte reactor nummer 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl.
Grote hoeveelheden radioactief materiaal kwamen in de atmosfeer terecht en verontreinigden grote
delen van West en Midden Europa. In een straal van 30 kilometer rond de reactor was de radioactiviteit zo hoog, dat steden en dorpen werden geëvacueerd.
Honderdduizenden mensen verloren al hun bezittingen, werden ziek of stierven.Door de windrichting tijdens de ramp waren de gevolgen voor het zuiden van Wit-Rusland enorm.
Death zone
Kloeg en Wolkers bezochten de ‘death zone’, het gebied rond de ontplofte kerncentrale, diverse
keren. Ze spraken er met onderzoekers, ooggetuigen en slachtoffers en brachten het rampgebied in
beeld. Hun verhalen schetsen een indringende beeld van het getroffen rampgebied. De ramp is
inmiddels 30 jaar geleden, maar de gevolgen zullen nog eeuwen groot zijn.
Op deze avond vertellen ze over hun ervaringen, en kunt u kijken naar imposante foto’s, luisteren naar teksten van overlevenden, film en muziek. Dit resulteerde in de publicatie van het unieke fotoboek ‘Silent witnesses – Three decades after Chernobyl’s nuclear disaster’ (verkrijgbaar in De Winsinghhof). De lezing begint om 20.00 uur. De Winsinghhof aan de Brink 10 is vanaf 19.30 uur geopend. Reserveren a 7,50 is mogelijk via de website van De Winsinghhof vanaf vrijdag 8 april
Arie van Klei