Dagblad van het Noorden - 30 december 2015

Reünie in Wit-Rusland van Tsjernobyl-jeugd Roden/Leek


De werkgroep Tsjernobyl die jaarlijks jeugd uit Wit-Ruland een ‘aansterkvakantie' biedt in de regio Roden/Leek, gaat volgend jaar een reünie houden voor deze gastkinderen. Dat gaat gebeuren in Wit-Rusland en wel ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de werkgroep.

"Het is niet te betalen om deze jongeren allemaal naar Nederland te halen, dus daarom doen we het in de plaats Bychov op circa 250 kilometer ten noorden van Tsjernobyl'', zegt werkgroeppenningmeester Arie van Klei. "In deze regio wonen de meeste kinderen die ooit in ons land zijn geweest.''

De werkgroep heeft goed zicht op de groep die de afgelopen vijftien jaar te gast was in Nederland. Dat zijn er ruim driehonderd. Van Klei: "Het zou geweldig zijn als de helft daarvan naar deze reünie komt. Wij zijn zelf erg benieuwd naar de situatie waarin deze jongeren nu verkeren.''

De Wit-Russische kinderen in leeftijd van negen tot dertien jaar die naar Roden/Leek komen, hebben stuk voor stuk een broze gezondheid. Van Klei: "Zeventig tot tachtig procent van deze kinderen ligt 's winters in het ziekenhuis vanwege een zeer lage weerstand. En het opmerkelijk is: dat percentage daalt naar twintig procent als ze de zomer ervoor in Nederland zijn geweest.''

Ook op honderden kilometers afstand van Tsjernobyl is de weerslag van de kernramp van 1986 nog voelbaar. "Veel jonge mensen hebben al last van ouderdomsstaar en ouderdomssuikerziekte.'' De organisatie van de reünie in Wit-Rusland, op vrijdag 6 mei, wordt mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van de boekenmarkt die gisteren en vandaag in Nieuw-Roden wordt gehouden en de Nieuwjaarsduik (1 januari) op camping RONO-strand.

Eind mei 2016 komt een nieuwe groep Tsjernobyl-jeugd naar Roden/Leek. Daarvoor zoekt de werkgroep nog gastgezinnen (info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Foto's: Werkgroep Tsjernobyl Roden/Leek

Roder Journaal 24 juni 2015
artikel : Roder Journaal
eigen foto

 

Wit-Russische kinderen van Roden weer naar huis


RODEN – Na een geweldige vakantie zijn onze Wit-Russische Tsjernobyl kinderen weer naar huis. Ze hebben een geweldige maand achter de rug vol sport, spel en geweldige uitjes.
Zo zijn ze o.a. een dagje naar de dierentuin, naar Schiermonnikoog en het Belevingspark Grolloo
geweest. Stuk voor stuk allemaal hoogtepunten. Een daarvan was een dagje zeilen. En wel op de Voorwaarts Voorwaarts.

 

Goed ingepakt kwamen in Lauwersoog aan. “Een beetje nerveus, want de meeste kinderen hebben de zee nog nooit gezien, gingen ze aan boord. Bij de loopplank werden ze vriendelijk verwelkomd door de bemanning. Professioneel werden ze aan boord geholpen. In de kajuit legde de schipper uit dat het schip al meer dan 100 jaar oud is en dat het in haar actieve loopbaan zelfs Rusland heeft bezocht”, vertelt Arie van Klei werd de Werkgroep Tsjernobyl, onderdeel van de stichting Oost-West Kontakten.

Zeehhondjes

Op 11.00 uur voer het schip uit. Tegen de wind in richting Schiermonnikoog. Een geweldige ervaring. Tot vreugde van kinderen en begeleiders liet de zon zich van haar beste kant zien. Op deze prachtige dag hebben de kinderen volop genoten van zeehondjes, de unieke Waddenzee en de prachtige stem van Peter Schaap.

Met dank aan de bemanning van de Voorwaarts Voorwaarts kunnen de Tsjernobyl kinderen terugkijken op een geweldig dag.

Arie van KleiRoder Journaal 3 juni 2015
artikel en foto : Roder Journaal

Er zijn weer Russen in Roden gespot!


RODEN – Onlangs zijn Wit-Russische Tsjernobyl-kinderen in Roden aangekomen. De kinderen en hun begeleiders hebben een lange vermoeiende reis achter de rug . Ruim 44 uur in een bus gaat je nu eenmaal niet in de koude kleren zitten.

 

Bij aankomst kijken ze gespannen en nieuwsgierig naar al die vreemde mensen die op hen staan te wachten. “Die mensen, gastfamilies en werkgroepleden, zijn trouwens net zo gespannen. Het is nu eenmaal niet niets om een maand een vreemd kindje in huis te hebben, maar het spannendste is het toch voor de kinderen. Je zult als kind van 9 tot 12 jaar maar voor het eerst zonder papa en mama een paar duizend kilometer van huis zijn, in een vreemde omgeving bij lieve mensen die een vreemde taal spreken en heel andere gewoontes hebben”, aldus Arie van Klei van de Stichting Oost-West Kontakten.

Gastouders

Na een paar warme welkomstwoorden worden de kinderen aan de zorg van hun gastouders overgedragen. De komende maand kunnen de kinderen vakantievieren en veel energie opdoen om de komende winter gezond door te komen. Door de straling in hun eigen land hebben ze nu eenmaal weinig weerstand en kunnen ze wel een steuntje in de rug gebruiken.

De kinderen blijven tot 23 juni in Nederland. De Werkgroep Tsjernobyl, voor kinderen uit Wit-Rusland, houdt voor de 24e keer een aansterk-vakantie in Roden. Naast sport en spel maken de kinderen leuke uitstapjes. Ook is er veel preventieve aandacht voor hun gezondheid. De Werkgroep Tsjernobyl , voor kinderen uit Wit-Rusland is een onderdeel van de Stichting Oost-West Kontakten.