De Gastkinderen


De gastkinderen komen uit Wit-Rusland, uit de plaatsen Bychov, Mokroye, Obidivichi en omstreken.
Kinderen, die toestemming krijgen van de Wit Russische overheid om naar Nederland te komen, zijn niet zichtbaar ziek, maar ze hebben vaak wel een groeiachterstand, bloedarmoede en verminderde weerstand. Veel kinderen hebben ook een verminderde schildklierwerking.
Het is voor ieder kind onzeker wat de gevolgen van de radioactiviteit voor hem of haar zullen zijn.
De kinderen komen naar Nederland voor een “aansterkvakantie” voor de duur van vier weken (maand juni). De ervaring leert dat in die vier weken een boost gegeven kan worden aan de gezondheid van de kinderen waar ze lang op kunnen teren.
De kinderen worden uitgenodigd van verschillende scholen. De kinderen leren vooral tijdens de reis naar Nederland hun groepsgenootjes kennen. Dankzij de deskundige en ervaren begeleiders, voornamelijk leerkrachten uit hetzelfde gebied, verloopt dit proces gewoonlijk erg soepel.
De kinderen worden begeleid door twee leerkrachten van scholen uit Bychov of omliggende dorpen. Ook kan er een tolk mee gevraagd worden vanuit het fonds in Minsk. De begeleiders zijn tijdens de vakantie verantwoordelijk voor de kinderen en kennen de kinderen en de omstandigheden bij hen thuis goed.
De groepsgrootte is tussen de 15 en 25 kinderen. Het betreft kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Alle kinderen hebben last van straling en komen dan ook in aanmerking voor een aansterkvakantie.
Kinderen uit kansarme gezinnen genieten echter de voorkeur. In Wit-Rusland zijn veel éénouder gezinnen, alcoholgebruik is daar een belangrijke oorzaak van. De kinderen kunnen maximaal 2 x uitgenodigd worden voor een vakantie in Nederland. De werkgroep heeft als doelstelling om zoveel mogelijk kinderen naar Nederland te halen.