Roder Journaal 10 juni 2014
eigen foto

Wat hebben Tsjernobyl kinderen met bananen?


RODEN – Los van het feit dat veel kinderen bananen lekker vinden zijn ze met name voor Tsjernobyl kinderen erg gezond. Dat komt omdat er erg veel kalium in bananen zit.

 Wat hebben Tsjernobyl kinderen met bananen?Bij de ramp in 1986 met kernreactor 4 in Tsjernobyl is een onvoorstelbare hoeveelheid radioactief Cesium 137 vrijgekomen. Gelukkig neemt de straling van die stof langzaam af, maar het duurt toch nog 180 tot 320 jaar voor de besmette gebieden ‘veilig’ bewoond kunnen worden. Ondanks dat het er dus nog lang niet veilig is wonen er nu mensen in de besmette gebieden en die krijgen dan ook nog dagelijks een doses Cesium 137 straling. Deze straling zorgt ervoor dat de weerstand van met name kinderen erg laag is. Ze zijn heel vaak ziek. Zo’n 70 tot 80% van de kinderen ligt iedere winter zelfs een tijdje in het ziekenhuis. De organen die zijn aangetast herstellen helaas niet meer, sterker nog, ouders geven hun aangetast genetisch materiaal gewoon door aan hun kinderen met alle gevolgen van dien.

Wat we tijdens een aansterkvakantie van Tsjernobyl kinderen wel kunnen doen is het ziekmakende Cesium uit het lichaam verwijderen. Dat kan zelfs vrij eenvoudig. Cesium gedraagt zich in het lichaam namelijk net zo als de kalium die in bananen zit. Dus als de kinderen hier genoeg bananen eten verdrijft de kalium in die bananen het Cesium in hun lichaam. Na een maand gaan de kinderen dan ook een stuk gezonder naar huis. De komende winter zullen ze vrijwel allemaal gezond doorkomen. Helaas is het effect maar tijdelijk omdat ze in Wit-Rusland weer worden blootgesteld aan nieuwe straling.

Seatrade in Groningen was zo onder de indruk van de heilzame werking van bananen dat ze iedere week dozen vol bananen beschikbaar hebben gesteld voor onze Tsjernobyl kinderen waarvoor ze hen veel dank verschuldigd zijn. Wat een geweldige actie!

Arie van KleiRoder Journaal 27 mei 2014
artikel en foto : Roder Journaal

 

Wit-Russische kinderen zijn weer in Roden


RODEN – Na een slopende busreis zijn 20 Tsjernobyl kinderen en twee begeleiders in Roden aangekomen. Na ruim 40 uur zitten, hangen, slapen en zweten komen de kinderen in Roden aan. De bus had bijna vier uur vertraging omdat de airco van de bus defect was. Dit euvel hebben de chauffeurs helaas niet kunnen verhelpen.

De kinderen worden in Roden hartelijk verwelkomd door wethouder Alex Wekema. Na een korte toespraak en een taart voor de jarige Karyna worden de kinderen aan de liefdevolle zorgen van hun gastouders overgedragen.

De Wit-Russische kinderen blijven tot 16 juni in Nederland. De Werkgroep Tsjernobyl, voor kinderen uit Wit-Rusland, organiseert voor de 23e keer een aansterkvakantie in Roden. Naast sport en spel maken de kinderen leuke uitstapjes en is er veel preventieve aandacht voor hun gezondheid. De Werkgroep Tsjernobyl , voor kinderen uit Wit-Rusland is een initiatief van de Stichting Oost-West Kontakten.

Arie van KleiRoder Journaal 24 juni 2013
artikel en foto : Roder Journaal

De Wit-Russische Nastya kan hier eindelijk kind zijn.


RODEN – Arie van der Klei van Werkgroep Tsjernobyl: ,,Onder de 19 Tsjernobyl kinderen die op dit moment in Nederland verblijven treffen we een bijzonder meisje aan, een meisje dat hier in Nederland op bijna 11 jarige leeftijd voor het eerst naar school gaat.”

,,Nastya is in september 2002 het Wit-Russische Bychov geboren. Net als andere jonge kinderen kreeg Nastya als kind de nodige vaccinaties. Helaas is daarbij iets fout gegaan. Vraag me niet naar de details, maar toen ze een jaar was kreeg ze na zo’n vaccinatie ernstige ontstekingen aan haar gewrichten. Sinds die tijd heeft ze moeite met lopen en heeft ze bij vlagen erg veel pijn.”

,,In Wit-Rusland kon Nastya niet worden behandeld, daarom heeft ze als baby een tijd in een ziekenhuis in Moskou gelegen. Dankzij de financiële hulp van een Nederlandse weldoenster slikt Nastya de laatste jaren pillen die de pijn in haar gewrichten enigszins draaglijk houden.”

,,De meeste scholen in Wit-Rusland zijn amper toegankelijk voor mindervalide kinderen. Het meubilair is spartaans en liften zijn een luxe waar niemand van gehoord heeft. Daar komt nog bij dat haar ouders bang zijn dat Nastya in het speelse geweld van haar leeftijdsgenootjes pijnlijk ten onder zal gaan. Zie hier de ingrediënten voor een eenzaambestaan van een intelligent meisje. Ondanks dat ze niet naar school gaat is ze goed bij. Dat komt omdat ze al jaren privélessen krijgt.”

,,Hier in Nederland voelt Nastya zich volkomen thuis. Samen met de andere kinderen van de groep doet ze mee aan sport, spel en excursies. Voor Nastya is er een nieuwe wereld opengegaan, maar niet alleen voor Nastya, ook haar moeder heeft hier gezien hoe goed ze zich kan handhaven. Inmiddels hebben haar ouders besloten dat Nastya in september naar de basisschool mag. Dankzij de privélessen die ze heeft genoten stroomt ze in groep vijf in. Dankzij deze aansterkvakantie is er voor Nastya en haar moeder een nieuwe wereld opengegaan.”

,,Ook voor haar toekomst gloort er hoop. Als haar ouders het kunnen betalen worden haar pijnlijke heupgewrichten op haar 16e vervangen. Met een beetje geluk kan ze dan gaan bouwen aan een normale toekomst.”

Arie van Klei